Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ГОЛОВНА
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ДІЯЛЬНІСТЬ
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

Тернопільщина.
Історія міст і сіл.

 

Передмова

"Людина завжди повинна знати,

звідки пішла в життя"

Олександр Довженко

 

 

(В кінці передмови посилання на скачування всіх томів)

І з урахуванням того, що том "Тернопільська область", який 1973 року вийшов у серії"Історія міст ісіл УРСР", за фактологічним матеріалом ійого трактуванням безнадійно застарів, а також прийнято документи Президента України, Кабінету Міністрів України і Національної спілки краєзнавців України про розвиток краєзнавства, назріла потреба систематизувати у формі книг відомості про населені пункти області Згаданий проект, як і чотиритомний "Тернопільський Енциклопедичний Словник" (2004–010 рр.), буде пілотним в Україні.

Відповідно до пункту 4 рішення Тернопільської обласної ради від 9 грудня 2010 р. № 1107 "Про енциклопедичне видання "Тернопільщина. Історія міст ісіл" та спільного розпорядження голів Тернопільської обласної державної адміністрації і Тернопільської обласної ради від 31 грудня 2010 р. №1104/309 "Про затвердження складу редакційної колегії енциклопедичного видання "Тернопільщина. Історія міст ісіл" було дано офіційний старт енциклопедичному виданню "Тернопільщина. Історія міст ісіл".

Підготовку якомога повнішого у рамках такого проекту правдивого, об’єктивного літопису історії міст та сіл Тернопільщини ми розпочинали не на порожньому місці за плечима вже були зібрані матеріали для "Тернопільського Енциклопедичного Словника". В архівах і бібліотеках зберігаються тисячі матеріалів і документів про історію наших міст, селищ та сіл, наукові розвідки, що залишили нам у спадок попередники.

Здобуття Україною незалежностій, роки самостійного державотворчого, політичного, економічного й соціально-культурного розвитку актуалізували потребу звільнитися від ідеологічної і вузькопартійної тенденційності (цим були вражені майже вся попередня дослідницька робота і документальна література), щоб правдиво та всебічно відтворити образ краю.

Видання "Тернопільщина. Історія міст ісіл" укладене у 3-х томах, що дасть змогу подати належний обсяг осмисленої зі сучасних позицій інформації охоплюватиме дані про всі населені пункти області в тому числі ті які за адміністративно-територіальним устроєм належать до інших населених пунктів, хутори, які були, розвивались, а нині з різних причин навіть згадок про них нема.

Книга "Тернопільщина. Історія міст ісіл" – це колективна праця, в якій систематизовано й узагальнено відомості про всі населені пункти області, узагальнено героїчне минуле (Національно-визвольна революція українського нороду 1648-1676 рр., діяльність УСС, УГА, ЗУНР, ОУН й УПА та ін.) рідного краю. Видання проілюстроване картами, світлинами, копіями документів тощо.

Ми намагалися створити енциклопедичний збірник, що з позиції правди, через дослідження та висвітлення історії міст і сіл Тернопільщини відобразив би їх "біографію" від далекої минувшини до сьогодення, ґрунтовно показав багатовікову, складну героїчну й трагічну історію страждального, але нескореного українського народу, його величезний внесок у надбання світової цивілізації. Такі книги конче потрібні для утвердження національноїі деї.

Щоб видання було фундаментальним, оглядове дослідження (цикл статей) про Тернопільську область підготували місцеві науковці викладачі вищих навчальних закладів, працівники музеїв, що дало змогу всебічно висвітлити історію нашого краю. Редакційна колегія і працівники робочої групи з підготовки енциклопедичного видання "Тернопільщина. Історія міст ісіл" опрацювали матеріали ЦДІА у м. Львів, ЛННБ ім. В. Стефаника НАН України, ДАТО, ТОКМ іт. д. Кожну статтю редакційна група намагалася проілюструвати документальними світлини (насамперед зображеннями замків, храмів, пам’ятників, символічних могил, пам’ятних хрестів тощо). Про кожний район, місто подано вставку кольорових фото.

Більшість матеріалів, світлин про сучасність населених пунктів редакційній групі за сприяння районних адміністрацій і рад передали безпосередньо з місць. Долучилися до цього процесу і наші провідні краєзнавці вихідці з Тернопільщини, які проживають не тільки в інших областях України, а й у різних країнах, зокрема за океаном.

Подібного масштабного видання до цього часу не маєж одна область України. Воно охоплює цілісну історію всіх існуючих та з різних причин зниклих населених пунктів. До того ж, кожне наше село, не кажучи вже про місто чи селище, з його історією, заняттям населення, побутом, народною культурою заслуговує без перебільшення, на монографію.

Доля дала нам шанс, можливо вже і востаннє згадати про населенні пункти села, хутори, які були на карті Тернопільщини та яких нині нема. І ми за сприяння Тернопільських обласних держадміністрації і ради намагалися використати цей унікальний шанс сповна. Кожний зникаючий хутірець – краплинка у річищі Держави – є віддзеркаленням її історії Україною в мініатюрі

Цілком можливо, щось із вартого належного поцінування – упущено, низку архівних матеріалів через різні обставини ми не встигли опрацювати; крім того, постійно виходять з друку новідослідження, публікуються нові матеріали. Наголосимо, що ми намагались уникати забарвлених ідеологічно оцінок явищ, подій, постатей, подати матеріали на об’єктивній реалістичній основі Адже нація, яка не знаєсвого минулого, не варта майбутнього. На території нашої області є й такі села, в яких проживає кілька осіб пенсійного віку, не мине й кількох років, як ці населені пункти обезлюдніють, а вони ж мали власну історію, нерідко славну, там було чути дитячий сміх і лунали українсь кіпісні..

"Малу батьківщину" має кожний. З історії окремого села, міста, хутора складається історія всієї держави. Краєзнавчі дослідження рідного краю, знаходження маловідомих і забутих актів –копітка робота. Особливо це стосується населених пунктів, про які мало згадок в історичних джерелах. Але вона необхідна і без сумніву триватиме.

Тритомне енциклопедичне видання "Тернопільщина. Історія міст ісіл" нині доконче потрібне, воно вартує зусиль інтелектуального загалу областій, безперечно коштів. Не всі зібрані матеріали в повному обсязі увійшли до "ТІМС", проте вони можуть прислужитися майбутнім дослідникам і краєзнавцям. Ми щиро вдячні всім, хто допоміг і допомагає у творенні багатотомника. Сподіваємося, що він займе належне місце у бібліотеках, школах, вищих та середніх спеціальних навчальних закладач, стане мудрим помічником не одного покоління краєзнавців.

Редакційна колегія енциклопедичного видання
"Тернопільщина Історія міст і сіл

 

Посилання на скачування І тому  
(м. Тернопіль, с. Кутківці, с. Пронятин, Бережанський район, Бучацький район)

 

Посилання на скачування ІІ тому 
(Гусятинський р-н, Заліщицький р-н, Збаразький р-н, Зборівський р-н, Козівський р-н, Кременецький р-н, Лановецький р-н.)

 

Посилання на скачування ІІІ тому
(Монастириський р-н,Підволочиський р-н, Підгаєцький р-н,
Теребовлянський р-н, Тернопільський р-н, Чортківський р-н,
Шумський р-н.)