Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

05.02.2020

Віктор Овчарук:  Якщо не зміняться деякі правила у міжбюджетних взаємовідносинах, то у нових може бути багато застарілих проблем  не тільки фінансового, але й політичного характеру 

 

На цьому наголосив голова обласної ради, виступаючи на форумі у рамках  панельної дискусії: «Незавершена реформа. Дебати про українські місцеві органи самоврядування» сьогодні, 5 лютого.

Як повідомлялось раніше, у Жешуві триває традиційний щорічний економічний форум   Європа-Україна, головною темою якого є питання продовження реформ та модернізації України в ситуації зміни влади в Києві у результаті президентських та парламентських виборів. Дебати Форуму Європа-Україна 2020 зосереджуються  на ключових питаннях модернізації та розвитку економічного потенціалу України, можливостей регіонів та співпраці з партнерами з Польщі та інших європейських країн, також  розглядаються  умови побудови сучасного територіального самоврядування та громадянського суспільства,  обговорюються питання безпеки України у системі європейських та глобальних відносин.

Виступаючи під час панельної дискусії «Незавершена реформа. Дебати про українські місцеві органи самоврядування», очільник Тернопільської області наголосив на необхідності продовження та успішного завершення реформи децентралізації: «У 2014 році розпочалась одна з наймасштабніших реформ в державі - реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади шляхом передачі на місця реальних повноважень та обов’язків, а також відповідного матеріального ресурсу.

Ми кілька років працювали над її реалізацією, і нам вдалось досягти значних результатів завдяки тому, що в області була проведена належна роз'яснювальна робота щодо засад реформи. Запорукою успіху стало те, що до населення вдалося донести ідеологію реформи.

Процес об'єднання проходив у складних умовах. Необхідно висловити щирі слова вдячності за допомогу нашим європейським та американським колегам, які підтримували реалізацію реформи в Україні в цілому та на Тернопільщині зокрема.

У переважній більшості новоутворені громади показали хорошу динаміку економічного зростання, грамотне управління ресурсами територій, позитивний темп приросту доходів до місцевих бюджетів. Держава забезпечила підтримку розвитку громад у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Під час консультацій, які розпочалися наприкінці минулого року і продовжуються сьогодні, ми хочемо щоб при затвердженні кінцевого варіанту перспективного плану обласна державна адміністрація та  уряд врахували усі проблемні питання, які були б обговорені за участі органів місцевого самоврядування і щоб на його основі провести місцеві вибори. Тернопільська обласна рада висловила свою чітку позицію із зазначеного питання.

Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади (децентралізація влади) є однією з найбільш успішних в історії України, однак, для її результативного завершення необхідні відповідні законодавчі механізми.

Нині маємо констатувати: якщо не зміняться деякі правила у міжбюджетних взаємовідносинах, то у нових ми ризикуємо отримати  багато застарілих проблем  не тільки фінансового, але й політичного характеру».