Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

22.05.2020

Напередодні Дня Героїв очільники Тернопільщини та  обласного центру, громадськість поклали квіти до пам’ятника  Степану Бандері та до стели воїнам, загиблим за волю України

 

Напередодні Дня Героїв, котре відзначається в Україні 23 травня, керівники краю та Тернополя, представники громадськості поклали квіти до пам’ятника українського політичного діяча, одного із чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, голови Проводу ОУН, борця за незалежність України у ХХ сторіччі Степана Бандери.

Також було вшановано пам’ять Героїв, загиблих в російсько-українській війні. Учасники церемонії поклали квіти до стели «Воїнам загиблим за волю України. 

Голова обласної ради Віктор Овчарук, говорячи про значення для сучасників Дня Героїв, наголосив: «Колоніальне минуле, в якому перебувала Україна, залишило у спадок світоглядну систему, яка ґрунтувалася на цінностях шкідливих для розвитку Української державності й заперечувала її існування та право на вільне життя. Прикладом цього можна назвати відзначення чужих свят, вшанування чужих героїв, написання відповідно до чужих ідеологічних засад історії, підручників, книжок, фільмів. Події на сході є наслідком саме таких негативних процесів.

 Тож в українців має бути власна світоглядна система, яка передбачає встановлення власних державних свят. Одне з таких свят - Свято Героїв. Свято Героїв - це свято величі духу українських вояків – борців за волю України і є символом незборимості України. Учасники визвольних змагань, які загинули в боротьбі з ворогом залишилися нескореними. Їх гаслом було "Здобудеш Українську державу або загинеш у боротьбі за неї". Цей світоглядний, засадничий принцип органічно перейшов до наших сьогоднішніх Героїв – Героїв Небесної Сотні, загиблих вояків російсько-української війни, тих, хто і сьогодні бореться за суверенітет та цілісність Держави Україна. Відтак  для нас це свято, тому, що на величі вчинків й величі духу ми плекаємо нових героїв, нових захисників незалежної України».

Довідково: У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив відзначити 23 травня як Свято Героїв. У важкий період німецької та радянської окупацій воно було покликане відродити в українців героїчний дух минулих поколінь, які дали нашій історії яскраві приклади героїзму лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців, холодноярців та вояків Армії УНР, УПА, діячів ОУН.

Чому саме 23 травня?! Бо у травні загинули: З травня 1924 року – головний ідеолог державної самостійності України початку XX століття, один із співавторів ідейних засад українського націоналізму Микола Міхновський, 25 травня 1926 року в Парижі від кулі більшовицького агента загинув головний провідник української національно-визвольної боротьби 1917-21 років Симон Петлюра;  23 травня 1938 року в Ротердамі вибух бомби, підкладеної агентом НКВС, обірвав життя організатора українського націоналістичного руху, засновника та першого Провідника УВО та ОУН полковника Євгена Коновальця.