Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

22.05.2020

Славетний нащадок Тараса Шевченка

Борщівський обласний комунальний краєзнавчий музей розповідає:

22 травня особливий день в нашій історії, день, коли Тарас Шевченко востаннє повернувся в Україну, щоб залишитись тут назавжди, в лоні рідної землі. В ці дні ми все частіше згадуємо його як геніального поета, художника та пророка. В Борщівському обласному краєзнавчому музеї ще в 1993 р. відкрито «Музей Тараса Шевченка», який є даниною пам’яті борщів’ян великому Кобзареві. Сьогодні експозиційні зали музею прикрашають роботи з шевченківської тематики створені митцями Борщівщини, а також відомими українськими художниками: М. Дерегуса, В. Лопати, В. Крижанівського, В. Кутілова, П. Супоніна та ін.  Серед інших картин привертає увагу скромний «Портрет Тараса Шевченка» (1910 р.), виконаний олівцем. Портрет виконано з фотографії, зробленої у фотоательє І. Досса 1858 року. Автор – Фотій Красицький, внучатий небіж Тараса Шевченка, ім’я якого тривалий час було несправедливо забутим.

Народився Фотій Красицький в селі Зелена Діброва, колишньої Київської губернії Звенигородського повіту. Батько його, Степан Антонович – син рідної сестри Тараса Григоровича – Катерини. І, напевно, талант до мистецтва свого великого родича передався його нащадкам, серед яких Фотій Красицький виявився одним із найталановитіших.

Художньому мистецтву майбутній художник навчався у Миколи Мурашка – засновника знаменитої Київської рисувальної школи.

 Згодом він вступає до Вищої художньої школи при Петербурзькій Академії мистецтв. Йому поталанило навчатися у великого Рєпіна, який палко підтримав тягу свого учня до національної української тематики.

З дипломом в кишені молодий митець повернувся до Києва. Почалася сувора проза життя вільного художника, боротьба за місце під сонцем.З 1903-о року постійно працював у Києві, жив на Пріорці, викладав у різних художніх закладах, організував Київську художньо-друкарську школу

Фотій — автор одного з найвідоміших портретів Тараса Шевченка.Це його літографія 1906 року. Віддрукована тиражем 15 тисяч примірників, вона коштувала 20 копійок. Свого часу це був відомий портрет Шевченка, який тоді потрапив за кордон. Його придбали книготорговці Австралії, Америки, Росії, Канади, Франції.

Помер художник у 1944 році від крововиливу в мозок. Майбутньому поколінню він залишив такі картини: "Шевченко в майстерні", "Смерть Шевченка", "Дуб Шевченка" тощо.

Сьогодні для Борщівского краєзнавчого музею  робота Фотія Красицького  є справжнім раритетом, адже його автор є прямим нащадком Тараса Григоровича Шевченка.