Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

30.06.2020

Сьогодні, 30 червня, - 79 річниця Акту відновлення Української Державності

                                                Шановні краяни!                         

79 років минуло від дня проголошення  Акту відновлення Української Державності. Історична подія відбулася 30 червня 1941 року в Львові. Це стало послідовним продовженням державотворчих змагань українського народу в ХХ столітті і витворених ним державних форм самоорганізації – УНР, ЗУНР, Карпатської України.

Шлях до встановлення суверенітету нашої держави – тернистий та складний, скроплений кров’ю, офірований життями кращих синів та дочок українського народу. Одним із важливих щаблів, пройдених Україною на шляху до незалежності, про який не можна забувати,є проголошення  Акту відновлення Української Державності.

Він засвідчив усьому світові, що український народ є законним господарем на своїй землі і буде її боронити власними силами перед кожним, хто намагатиметься знищити волю України. Ті, хто спричинився до цього Акту, вочевидь, усвідомлювали, проти яких сил вони вступають у боротьбу, відтак розуміли:  платою за державність буде їх власне життя і життя однодумців.

Осягнення цього особливо актуальне для нас сьогодні, адже ось уже шість  років поспіль у нашій країні, на сході, триває війна. Адже не на словах, а реальним життям українці доводять вірність ідеалам незалежності та соборності Української держави.

Масова самопосвята воїнів УПА та підпільників ОУН  повинні стати взірцем для нас у справі захисту і розбудови Української держави.

Сьогоднішні обставини, коли Україна стоїть перед низкою не лише надзвичайно складних  зовнішніх загроз, а й, вочевидь, внутрішніх, маємо пам’ятати, що найстрашнішою трагедією для будь-якого народу є втрата державної незалежності та цілісності. А нині мова йде саме про такі загрози.

Тож будьмо сильними і мужніми та застережними ! І ми переможемо!

Слава Україні!  Героям Слава! 

Голова обласної ради                                                          Віктор Овчарук

Історична довідка

30 червня 1941 року року в будинку «Просвіти» у  Львові відбулися національні збори українців Західної України, на яких було проголошено Акт відновлення Української Держави. На  башті Князівської гори було піднято національний прапор. Львівська радіостанція повідомила про Акт населення України і передала благословення митрополита Андрея Шептицького з цієї нагоди. На цій події були присутні понад 100 чільних представників зі всієї України а також представник УГКЦ Йосиф Сліпий.

Акт відновлення Української Держави – проголошення в  окупованому німецькими військами Львові  відновлення Української держави. Він засвідчив усьому світові і, зокрема, Німеччині, що український народ є законним господарем на своїй землі і буде її боронити власними грудьми перед кожним, хто намагатиметься потоптати волю України.

Довідавшись про Акт проголошення самостійної України, Гітлер видав наказ негайно знищити рух Бандери. 5 липня  1941 року гестапівці  заарештували Степана Бандеру, Ярослава Стецька, а також близько 300 членів ОУН, з яких 15 було розстріляно.

Цей документ згодом відіграв важливу роль на  Нюрнберзькому  процесі, і ОУН-УПА була визнана цілим цивілізованим світом як воююча сторона. 

З АКТУ ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ

1. Волею українського народу, Організація Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери проголошує відновлення Української Держави, за яку поклали свої голови цілі покоління найкращих синів України.

Організація Українських Націоналістів, яка під проводом її Творця й Вождя Євгена Коновальця вела в останніх десятиліттях кровавого московсько-большевицького поневолення завзяту боротьбу за свободу, взиває весь український нарід не скласти зброї так довго, доки на всіх українських землях не буде створена Українська Суверенна Держава.

Суверенна Українська Влада запевнить українському народові лад і порядок, всесторонній розвиток усіх його сил та заспокоєння всіх його потреб.

2. На західних землях України твориться Українська Влада, яка підпорядкується Українському Національному Урядові, що створиться у столиці України — Києві з волі українського народу.

Українська Національна Революційна Армія, що творитисьме на українській землі, боротисьме дальше спільно з Союзною німецькою армією проти московської окупації за Суверенну Соборну Українську Державу і новий лад у цілому світі.

Хай живе Суверенна Соборна Українська Держава, хай живе Організація Українських Націоналістів, хай живе Провідник Організації Українських Націоналістів Степан Бандера! Слава Україні! Героям Слава!

Рішення ч. І. Національних зборів українців

Львів, 30 червня 1941 року