Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

11.09.2020

Один із шістдесяти (Миколі Горбалю – 80)

Під такою назвою у Борщівському обласному краєзнавчому музеї розгорнуто фото-книжкову виставку приурочену ювілею відомого в Україні  та закордоном поета, музиканта, правозахисника, члена Української Гельсінкської Групи, Міжнародного ПЕН-клубу (1986), народного депутата України (1994–98 рр.), громадського і політичного діяча Миколи Андрійовича Горбаля.

Сам поет неодноразово відвідував наш музей, тут проходили презентації його книг: «Презентація життя» (2006р.) та «Повернення» (2015р.). Також автор подарував музею свої поетичні збірки: «Коломийка для Андрійка» (Бельгія, 1981р.), «Деталі піщаного годинника» (США, 1981; К., 1992), книга спогадів «Один із шістдесяти» (К., 2001). Нещодавно, ми дізналися, що вийшла з друку ще одна книжка Миколи Горбаля «Повість про три дороги».

Народився Микола Горбаль 10 вересня 1940 р. у с. Волівець Горлицького повіту Краківського воєводства. У 1945 р. його родину спіткала та ж сама доля, що і тисячі інших лемків – депортація в УРСР. Провівши рік на Харківщині, родина Горбалів потрапила в с. Летяче Заліщицького р-ну Тернопільської обл. Отримавши в 1957 р. середню освіту, Микола Горбаль закінчив в 1963 р. музичний відділ Чортківського педучилища.

З вересня того ж року  працював учителем музики в м. Борщів. Саме з нашим містом його пов’язують  яскраві і сумні життєві моменти. Тут він керував дитячим хором «Сонечко» в Будинку піонерів. Від 1970 р. викладав естетику у Борщівському технікумі механізації, керував молодіжним ансамблем., хором лікарів Борщівської центральної лікарні.У тому ж році, за складену тут ним поему «Дума» був звинувачений в «антирадянській агітації та пропаганді», заарештований і засуджений до 5-ти р. таборів суворого режиму і 2-х р. заслання. Микола Горбаль покарання відбував в політтаборах для особливо небезпечних державних злочинців в Мордовії, Пермській та Томській обл. (усі – РФ). На засланні він брав участь в усіх таборових акціях спротиву, неодноразово оголошував голодування в знак протесту проти свавілля, збирав інформацію про порушення прав людини і передавав її на волю.

Весною 1977 р. після звільнення працював електромеханіком у Києві. «Не вступивши на шлях виправлення» Горбаль розумів, що його життя медовим не буде. Так, неодноразово, він підлягав затриманню та обшукам. А  у січні 1980 р. Миколі Горбалю сфабрикували нову справу та знову арештували і засудили до 5-ти р. таборів. На суді у останньому слові в’язень заявив, що він офіційно оголосив себе членом Української правозахисної Гельсинської Групи та, що його завжди більше турбувала доля власного народу, ніж його власна. Відбуваючи покарання він перебував під пильним наглядом КДБ. Але всі ці заходи не зупинили його. У вересні 1981 в журналі «Визвольний шлях» (США) з’явилася стаття Горбаля «Право на захист». Того ж року вийшла книга віршів для дворічного сина, ілюстрована автором. В 1982 р. видавництво «Сучасність» видало збірку віршів «Деталі піщаного годинника». Його вірші були опубліковані англійською, німецькою та французькою мовами. У декількох числах ґазети «Українське слово» у вересні – жовтні 1983 р. опублікована стаття  «Про життя в кримінальному таборі». За добу до звільнення, 22 жовтня 1984 р. Микола Горбаль звинувачений у проведенні антирадянської агітації і пропаганди та засуджений як рецидивіст до 8-ми р. ув’язнення і 3-х р. заслання. Звільнений 24 серпня 1988 р.Загальний термін який відбув Микола Горбаль – 16 років. Реабілітований. Працював секретарем виконкому УГС, брав активну участь у політичних акціях, спрямованих на поглиблення демократизації і здобуття незалежності України. 1990-95рр. – голова організації УРП. Був депутатом Київської міськради, обраний депутатом до Верховної Ради України по мажоритарному округу Борщівського та Заліщицького районів Тернопільської області. Нагороджений Орденом  Свободи, засновник благодійного фонду «Галерея Богдана» для підтримки непрофесійних митців з інвалідністю. Організатор та учасник чоловічого вокального гурту «Лемки Києва».

Щиро вітаємо пана Миколу з прекрасним ювілеєм та зичимо творчого натхнення.