Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

09.10.2020

В обласному комунальному музеї Богдана Лепкого в м. Бережани розповіли про Богдана Лепкого та Соломію Крушельницьку

 

http://www.lepkiy.te.ua/index.php/uk/

Богдан Лепкий та Соломія Крушельницька

Напровесні, у сонячну днину,

З ластівками, що линуть з вираю,

Прилинулась, чудова пташино,

З чужиноньки до рідного краю.

Видно, дуже серденько тужило

За полями, лісами, лугами,

Видно, щиро свій край полюбило,

Коли нині гостює між нами.

Не зманила Тебе чужа слава,

Що хоть світить, та серця не гріє,

І по лаврах ступаєш слезава,

В рідну землю, що з горя марніє.

Не відняла у Тебе чужина

Ні любові, ні серця у грудях,

Ти для Русі – все рідна дитина.

І за те нехай честь Тобі буде!

Богдан Лепкий

Життєві дороги Богдана Лепкого та Соломії Крушельницької перепліталися не раз. Перше знайомство відбулось ще у студентські роки, коли Богдан навчався у Львівському університеті, а Соломія у Львівській консерваторії Галицького музичного товариства. Студентські приятельські відносини дали почин багаторічній дружбі та співпраці.

У 1898 р. Богдан Лепкий, будучи суплентом Бережанської гімназії, був одним з організаторів концерту Соломії Крушельницької в Бережанах, який відбувся 12 червня у Католицькому домі. Концерт відбувся в рамках галицького турне (окрім Бережан, ще Стрий, Львів, Коломия, Станіславі) артистки. Як давня учасниця Львівського «Бояна», співачка побажала проводити свої концерти спільно з цим знаним у краї хоровим товариством.

Організацією концерту в Бережанах, окрім давнього приятеля Богдана Лепкого, займались Остап Нижанківський та Андрій Чайковський. Проте саме через Богдана Лепкого велося листування між організаційним комітетом та співачкою, він був головним координатором в організаційних питаннях. Лепкознавець Володимир Качкан у збірнику епістолярію Б. Лепкого опублікувавтри листи письменника до С. Крушельницької, в яких йдеться про вибір дати концерту, репертуар Бережанського «Бояна» та вирішення інших технічних й побутових питань. За пропозицією митця, Крушельницька вибрала для проживання під час перебування в Бережанах не готель, а квартирувала у молодого подружжя Лепких. Про щире дружнє спілкування та приємно проведений час свідчать наступні рядки із листа Б. Лепкого від 17 червня 1898 р.: «В нашій хаті Ви оставили велику пустку. Соромно признатися, але тра признатись, що скучаємо за вами і то — дуже…яе не будете мати нічо луччого до роботи, то згадайте нас та згадайте хоть раз так щиро, як ми Вас згадуємо щодня…».

Копія афіші з концерту Соломії Крушельницької в Бережанах 12 червня 1898 року.

Сам концерт відбувся якнайкраще: порозуміння між співачкою і хором, досить висока оцінка «Бояна» львівського пресою, численна публіка, що закидала сцену квітами. Про важливість концерту в культурному житті Бережанщини свідчатить те, що «найбільший бережанський зал» не зміг помістити усіх бажаючих, а багато сященичих родин приїхали до міста із віддалених сіл спеціально. Після концерту відбувся комерс (товариська вечеря) за присутності відомих громадсько-культурних діячів Бережанщини. Того вечора тости промовляли6 Андрій Чайковський, о. Сильвестр Лепкий, о. Чировський та Богдан Лепкий.

Соломія Крушельницька в колі Бережанського "Бояна". 1898 р.

Батько і син Лепкі для привітання оперної діви написали вірші-присвяти. Рукопис присвяти о. Сильвестра зберігається у фондах музею Богдана Лепкого, а його копія експонується у другій залі поряд з копіями афіші, пам’ятного фото «Соломія Крушельницька в оточенні Бережанського «Бояна» та фотопортрета співачки, зробленого в одному з фотоательє Бережан. Творчість Соломії Крушельницької, її любов до рідної пісні, пропагування української народної пісні за кордоном о. Сильвестр у поезії порівняв з весною у природі, коли все живе пробуджується до нового життя: «О, Сестро! Рідний соловію, / Весни пророче і розмаю! / Народу серцем я витаю / Тебе — весну й весни надію». Співачку поет зараховує до духовних провідників народу, працю яких не здатні знищити жодні поневолювачі, «бо проти духовних гетьманів / Нема мечів, ні стріл затрутих!» Далі автор веде мову про важливість творчості співачки для національного відродження українського народу, а також висловлює впевненість у тому, що у майбутньому народ гідно пошанує свого «соловейка», провісницю «відродження народних мас».

Віршована присвята Богдана Лепкого є дещо меншою за обсягом. Її пронизує мотив туги співачки за рідним краєм, сентенції на тему любові С. Крушельницької до батьківської землі, пісні, культури навіть на чужині.

Завершується вірш словами певності того, що співачка назавжди залишиться у пантеоні українських духовних провідників, пам’ять про яких житиме в серці народу. Обидва, і син, і батько, виявилися правдими у своїх передбаченнях. По сьогодні ім’я галицької Баттерфляй вдячні українці свято бережуть і вшановують.

У червні 2018 р. бережанці знову мали можливість зустрітись із Соломією Крушельницькою — в музеї Богдана Лепкого експонувалась виставка «Стежками Соломіїної пісні», присвячена 120-річчю концерту співачки в Бережанах з фондів Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові.