Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

12.10.2020

У форматі педагогічного форуму

Науково-педагогічні працівники кафедри теорії і методики дошкільної та початкової освіти Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка стали учасниками Всеукраїнського педагогічного онлайн-форуму «Нові вектори Програми «Дитина»», що проходив на базі Педагогічного інституту Київського університету ім.Бориса Грінченка. Програма «Дитина» в освітньому просторі України діє з 1991 року, відповідає на потреби суспільства та виклики часу, постійно вдосконалюється і змінюється, враховує оновлену філософію освіти щодо формування змісту освіти дітей і просвітництва батьків.

Останній фактор обумовив напрямки роботи онлайн-форуму. Його учасники звернули особливу увагу на характеристику сучасної дитини у контексті теорії поколінь, що вплинуло на визначення нових ідей Програми. Насамперед була забезпечена етико-естетична домінанта змісту Програми та її узгодженість із філософією та принципами Нової української школи. Фахівці аналізували мету, форми і засоби партнерства педагогів і батьків, досліджували особистісно зорієнтовані засади роботи вихователя з дітьми в інклюзивних групах, характеризували традиції та інновації ігрової діяльності в освітньому процесі, а в загальному – визначили умови, можливості та перспективи створення сприятливого середовища для зростання сучасної дитини у контексті її вміння взаємодіяти з навколишнім світом на засадах добра і краси.

Крім науковців – фахівців закладів вищої освіти, у роботі форуму брали участь педагогічні працівники дошкільних установ, працівники управлінських і методичних служб системи дошкільної і початкової освіти, журналісти фахових часописів, студенти і магістранти спеціальності «Дошкільна освіта».

Практична частина форуму розпочалась із презентації основних розділів оновленої Програми «Дитина». Обговорювалися доповіді: «Особливості сучасних дітей у контексті теорії поколінь», «Етико-естетична домінанта змісту оновленої Програми «Дитина»», «Партнерство батьків і педагогів: єдність мети, варіативність засобів», «Створення середовища зростання сучасної дитини: предметний і соціальний світ», «Ігрова діяльність у закладах дошкільної освіти – базис освітнього процесу», «Форми роботи в сучасному закладі дошкільної освіти» тощо.

Значний обсяг питань теоретико-методичного і навчально-практичного характеру учасники форуму вирішували у форматі стендових доповідей. Аналізувалися проблеми «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі»,  «Здоров’я та фізичний розвиток дитини раннього і дошкільного віку», «Комунікативний розвиток дитячої особистості», «Екопростір розвитку дитини»,  «Дитяче експериментування та винахідництво», «Вікові особливості психічного розвитку дитини».

Активно проходило обговорення змісту окремих розділів Програми «Дитина», яке поступово переросло у підбиття підсумків форуму із традиційним обміном думками та з діалогічними доповненнями формату «запитання – відповідь». У підсумку, презентація основних розділів оновленої Програми «Дитина» пройшла змістовно, цікаво, а за окремими параметрами – вичерпно. Учасники онлайн-форуму отримали змогу ознайомитись із теоретико-методичними підходами до тематики наукового дистанційного зібрання фахівців різних закладів вищої освіти, працівників системи дошкільної освіти, стали учасниками обговорення стендових доповідей.

http://www.kogpi.edu.te.ua/i