Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

15.10.2020

Вони бачать серцем…

У всесвітньому масштабі Міжнародний день Білої тростини — символу незрячої людини — був затверджений 15 жовтня 1970 року з ініціативи Міжнародної федерації сліпих. «Толерантність, Рівноправність, Інтеграція» – такий його девіз.

Фонд Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки поповнився незвичайною цінною новинкою для слабозорих та незрячих осіб -  книжкою Світлани Поліщук «Явища природи». Книжка надрукована рельєфно-крапковим шрифтом Брайля. Випущена книжка в рамках Благодійної програми «Світ на дотик» Міжнародного благодійного «Здоров’я майбутнього».

А також кожен охочий може ознайомитися і взяти книжки додому для прочитання  у  відділі міського абонементу, де  представлена 71 назва книжок, надрукованих шрифтом Брайля, що розраховані на дитячу і дорослу аудиторію.

Олексій Войтович, голова Тернопільської обласної організації  УТОС, багаторічний читач Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, розповів про історію та сьогодення Міжнародного Дня білої тростини.

Історія білої тростини починається з 1921 року. Англієць Джеймс Бігс, осліпнувши в молодості, намагався вести активне самостійне життя, і щоб відрізнятися від звичайних перехожих з паличками, пофарбував свою тростину в білий колір. Те ж саме він радив робити іншим незрячим. Але тільки через десять років, завдяки благодійним організаціям і пресі, англійських сліпих стали централізовано забезпечувати білими тростини.

У вересні 2020 року відділ міського абонементу ТОУНБ відвідали   Уляна Верста з донькою Надійкою, яка навчається в  навчально-виховному комплексі № 28 міста Тернополя, в 4 класі, і яка  є людиною з інвалідністю по зору.З ними була Тетяна Гойтко, учитель-дефектолог цього закладу, яка навчає дітей читанню книжок шрифтом Брайля.Бібліотекарі були вражені,  як Надійка вправно читає текст  в книжці,  надрукованій альтернативним шрифтом і розпізнає малюнки.

Книгозбірня пропонує ознайомитися з віртуальною виставкою книжок шрифтом Брайля, яка розміщена на веб-сайті Тернопільської ОУНБ. Книжки надійшли до бібліотеки упродовж 2016 – 2020 років.Віртуальна виставка постійна й поповнюється новими виданнями. Книжки  безкоштовно надходять до книгозбірні від благодійного фонду Нечитайло.

 http://library.te.ua/