Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

19.10.2020

«Визвольні змагання 1940-1950 років у поштових марках та листівках»

Виставка під такою назвою діє у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. На виставці представлена велика кількість поштових листівок повстанської тематики. Особливу цінність із цієї серії мають листівки, видані в часі боротьби Збройного підпілля ОУН-УПА на Західноукраїнських землях.

Так, цікавою є листівка «З Різдвом Христовим!», на лицевій стороні якої зображені повстанці, що колядують, а на звороті написи : «Різдво в Україні. 1952 р. Наліпляючи українську поштову марку допомагаєш Воюючій Україні!». Подарував листівку для музею відомий журналіст нашого краю Василь Тракало.

Цього ж 1952 року видана ще одна унікальна листівка «Звернення Української молоді в Еміграції». Особливістю її є те, що вона ілюстрована відомим повстанським митцем Нілом Хасевичем. На ній подані дереворити з його альбому «Графіка в бункерах УПА». На розгортці листівки поміщений фрагмент «Звернення Воюючої України до всієї Української Еміграції» з закликом боротися за визволення свого народу і пропагувати цю боротьбу в країнах поселення. Видана листівка у Канаді. Надійшла вона до музею з архівом відомого діяча української діаспори Михайла Кучера, уродженця с. Великі Чорнокінці на Чортківщині, ветерана дивізії «Галичина».

Цікавим зразком марок Підпільної пошти, представлених на виставці, є блок під назвою «Українська Повстанська Армія 1942-1967», виданий до 25-ліття створення УПА у 1967 р. На них зображені повстанці у різних бойових ситуаціях. Автором малюнків, поміщених на марках, є Мирон Білинський. У блоці подано 12 марок номіналом від 5 до 100 шагів.

Особливими з мистецького погляду є марки під назвою «Великому борцеві за волю України 1950-1975», присвячені 25-ій річниці загибелі Головного командира УПА Тараса Чупринки (Романа Шухевича). На них зображено погруддя Тараса Чупринки з орлом на плечі. У блоці 18 марок. Видані вони у 1975 р. Подарував ці марки музею співорганізатор Підпільної пошти України, провідний діяч ОУН, вояк УПА Степан Голяш, уродженець с. Бишки на Козівщині, який проживав у м. Чикаго (США).

На виставці представлена тільки дещиця з направду унікальних музейних колекцій, що дають ключ до розгадки історичного феномену Українського Руху Опору та Української Повстанської Армії.

Діятиме екпозиція до 27 жовтня.

http://tokm.com.ua/