Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

02.12.2020

У Борщівському обласному краєзнавчому музеї працює книжково-ілюстративна виставка, присвячена пам’яті Олександра Астаф’єва

У кінці жовтня відійшов у вічність наш земляк, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор філологічних наук, перекладач, поет Олександр Астаф´єв.

У Борщівському обласному краєзнавчому музеї розгорнута книжково-ілюстративна виставка «Прощальний акорд Олександра Астаф’єва» приурочена світлій пам’яті письменника. Його співпраця з музеєм тривала не один рік. На сьогоднішній день створений фонд поета, в якому є друкована продукція про автора, фото з сімейного архіву, поетичні збірки, дослідницькі праці про письменників-емігрантів, монографії, переклади, рецензії, книги під його редагуванням, окремі статті та інші. З останніх надходжень, подарованих автором, є книги: «Сухі дощі», «Трагічна помилка небес», «Коли люди стають деревами», «На березі неба», «Орнаменти слова», «Горіхові револьвери», та видання, які побачили світ у 2020 р: «Українсько-польські літературні діалоги», «Розмова з бігуном на довгу дистанцію», «Біля чужого багаття», «Вибрані поезії».

Ім’я Олександра Григоровича Астаф’єва добре знане в літературному світі. Народився він 10 серпня 1952 року  на мисі Лазарєва Хабаровського краю, неподалік від острова Сахалін. У 1953 році з мамою повернувся у село Вовківці на Тернопільщині.Тут у 1969 році Олександр закінчив Борщівську середню школу №2, працював трактористом, помічником комбайнера, редагував колгоспну тиражну газету.

Згодом був кореспондентом тернопільської молодіжної газети «Ровесник», відвідував обласну літературну студію «Сонячні кларнети», дописував до районної і обласної газет. Після строкової служби в армії  1980 року у Львові, закінчив Український поліграфічний інститут. Навчався в аспірантурі та докторантурі у Києві, в Інституті літератури імені Шевченка НАН, де захистив кандидатську (1990) та докторську (1999) дисертації.

Працював у Ніжинському державному педагогічному інституті імені Миколи Гоголя. Понад двадцять останніх років професор Олександр Астаф´єв працював на кафедрі історії української літератури, теорії літератури і літературної творчості Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

В останні п´ять років  викладав в польському місті Катовіце (Польща), а також читав окремі курси лекцій у Варшавському і Краківському університетах, Сорбоні та Паризькому інституті східних мов і цивілізацій (Франція), Грайсвальдському та Люнебурзькому (Німеччина), Будапештському (Угорщина) університетах.

Олександр Астаф´єв упорядник і редактор низки наукових, художніх і перекладних видань, автор поетичних збірок, низки монографій і літературознавчих книг, член Національної спілки письменників України (1992), член Міжнародної асоціації україністів (1986), член вашингтонського відділення Міжнародного Пен-Клубу (2008), НТШ (2018). Лауреат літературних премій імені Бориса Грінченка (1995), Михайла Коцюбинського (2001), Всеукраїнської літературної премії імені братів Богдана та Левка Лепких (2009), Міжнародної премії в галузі художнього перекладу імені Остапа Грицая (2010), імені Якова Гальчевського (2020), імені Вільгельма Маґера (2020). 

Його поезії перекладено англійською, німецькою, французькою, болгарською, польською, російською, білоруською, грузинською та іншими мовами, а переклади розміщено  в низці збірників, хрестоматій та антологій.

Нагороджений знаком «Відмінник освіти України» (1999), Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України (2000). Удостоєний медалі Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка «Будівничий України» (2001), Золотою медаллю Полонійної Академії, м.Ченстохова, Польща (2008), «Подяки Президента України» «за вагомий внесок у розвиток Української держави» (2009), Почесної грамоти Київської міської державної адміністрації (2011), ордена св. Кирила і Мефодія (2015), нагрудного знака «За наукові та освітні досягнення» (2016).