Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

08.04.2021

У Тернополі записують мистецькі пісні галицьких композиторів

Кілька десятків пісень галицьких композиторів ХХ-го століття планують записати молоді виконавці з Тернополя та Львова упродовж квітня-травня. Серед них викладачі Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької Вадим Дарчук, Володимир Шагай, Віталій Бобровський. Таким буде черговий етап проекту, який започаткував фонд Ukrainian Art Song Project (Канада).

Тернопільський мистецький фаховий коледж імені Соломії Крушельницької  долучився  до реалізації проекту в 2019-му році. У той час у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької відбувся перший Львівський літній інститут «Мистецька пісня — опера в мініатюрі», який проводив всесвітньо відомий бас-баритон Павло Гунька (Великобританія). Викладачі коледжу також були учасниками інституту.

Того ж року з ініціативи директора Благодійного фонду «Соломія» та керівниці Тернопільського мистецького фахового коледжу ім. Соломії Крушельницької Лариси Римар, Вадима Дарчука та Володимира Шагая проходив майстер-клас Павла Гуньки у Тернополі. А також — відбувся концерт «Від темноти… до світла. Мистецька пісня — опера в мініатюрі». У концерті виступали молоді вокалісти — слухачі літнього інституту.

Згодом у Тернопільському мистецькому фаховому коледжі ім. Соломії Крушельницької був зорганізований Світський музичний салон «Мистецька пісня» за участі Павла та Лариси Гуньок. Метою заходу була популяризація мистецької пісні та запрошення до співпраці з фондом усіх небайдужих задля запису таких пісень в Україні  силами українських співаків, а не іноземців, як було досі. Тоді ж була озвучена амбітна ціль — записувати по 150 пісень в рік силами 30-ти співаків, піаністів та звукорежисерів. Стартувати проект мав  влітку 2020-го року.

Через карантинні обмеження роботу довелося переносити. Але з ініціативи учасників проекту та особистої фінансової підтримки Павла Гуньки восени 2020-го року в залі Тернопільської філармонії розпочалися записи мистецьких пісень, що складуть збірку «Галичани 3» (частина 1).  На лютий 2021-го року записано 30 пісень.

Днями виконавці знову повернулися до праці над проектом. Планується, що буде записано понад 60 мистецьких пісень. Робота триватиме і влітку. Організатори сподіваються, що цьогоріч таки вдасться досягти цілі та записати півтори сотні пісень. До реалізації плану запрошено вокалістів й піаністів з різних міст України. Допомагає та сприяє втіленню проекту адміністрація мистецького коледжу та обласна філармонія, де відбувається творчий процес.

Художній керівник задуму Павло Гунька взяв собі за мету популяризацію для широкої світової аудиторії українських мистецьких пісень. За останні 35 років він разом з дружиною Ларисою зібрали понад 1200 оригінальних творів українських композиторів у першому трактуванні. У 2004-му році розпочалася робота професійних канадських музикантів над записами пісень. До сьогодні фондом профінансовано запис і видано в світ 411 творів. 388 — записали іноземні зірки оперного світу.

Водночас з ініціативи Павла Гуньки створено світову онлайн-бібліотеку українських мистецьких пісень. Для тих, хто не володіє українською, надано буквальний переклад кожної пісні англійською та транскрипція українського тексту латиницею. Завдяки цьому, українська мистецька пісня вже лунає на найбільших сценах світу — чимало співаків-іноземців включають нашу пісню до своїх концертних репертуарів. Записи, зроблені у Тернополі, також будуть у цій онлайн-бібліотеці.

Довідково. Павло Гунька – відомий у світі британський бас-баритон українського походження. Його батько родом  з Тернопільщини.