Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

18.04.2021

Випускниця Тернопільського обласного відділення МАН України розповіла, як її захоплення археологією переросло в професійну діяльність

У секцію історії України Тернопільського обласного відділення МАН України Наталія Митник записалась у 9-му класі.

«Моя знайома, яка вже на той час була студентом-істориком, якось розповіла про свій досвід у МАН і порекомендувала мені спробувати себе в науці, оскільки помітила мої зацікавлення історією, – пригадує дівчина. – Чи не кожного разу мене вражали заняття з історії, бо тут її викладати цікаво й доступно – разом з ілюстративними презентаціями до кожного заняття, які, на той час, у школах були рідкістю. Мені пощастило слухати лекції з історії від О. Петровського та Т. Гонтар, які з любов’ю та захопленням подавали матеріал».

Наталія каже, що ще в дитинстві їй батько розповідав про те, що у Петрикові археологи проводили дослідження, під час яких виявили знамените парне поховання висоцької культури (чоловік та жінка лежали в міцних обіймах). Тому темою її наукової роботи була «Висоцька культура на Тернопільщині».

«Під час написання наукової роботи я щоразу більше дізнавалась про побут та спосіб життя тих людей у давнину. Науковий керівник А. Кліш познайомив мене з дослідником висоцької культури – В. Ільчишином, який безпосередньо досліджував багато пам‘яток висоцької культури і зміг відповісти на мої запитання, – розповідає науковиця. – У підготовці до конкурсу-захисту Тернопільська МАН всім сприяла, а методисти постійно підтримували. В 11-му класі моя наукова робота отримала диплом ІІІ-го ступеня у ІІІ-му етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту секції археології».

Після цього, зазначає дівчина, її захоплення археологією не зникло – щороку вона беру участь у роботі археологічних експедицій.

«Працювала на різночасових пам’ятках археології у Тернопільській, Черкаській, Полтавській областях, а у 2018-му році на пам’ятці кінця доби бронзи у Нижній Мишлі (Словаччина). У 2019-му приєдналась до археологічних розвідок В. Ільчишина, під час яких ми досліджували поселенню-майстерню висоцької культури. Там я нарешті знайшла мініатюрну посудинку і крем’яний серп, які належали висоцькій культурі (!). Брала участь у міжнародних конференціях, опублікувала декілька статей у студенських наукових збірниках та у збірнику Білоруської НАН. 4-ий курс навчання на історичному факультеті ТНПУ поєднувала разом з роботою наукового співробітника у Тернопільському обласному центрі охорони пам’яток культурної спадщини».

У 2020-му році випускниця Тернопільського обласного відділення МАН України пройшла на міжнародну мобільність по програмі Erasmus+ у Гіссенському університеті (Німеччина). Через пандемію не мала змоги поїхати, тому прослухала курси Віртуальної Міжнародної програми від Гіссенського університету.

«Зараз навчаюсь на кафедрі археології у НаУКМА та займаюсь антропологією. Вже майже як рік тому з колегами вдалося зібратись у команду й запустити в життя проект «archaeology_of_ukraine». Ми першими почали популяризувати археологію України в соцмережах Інстаграм та Т елеграм. Виявилось, що археологічна наука може бути цікава широкому колу (зараз нас читає близько 8 тисяч читачів). Захоплююсь подорожами, походами в гори, фотографією, встигала займатись історичною реконструкцією середньовіччя у КІР «Галицька Дружина», – додає Наталія Митник.