Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

30.08.2021

«Українець, що став Генієм. Геній, що став Українцем»: у Тернопільській ОУНБ діє виставка

У відділі міського абонементу бібліотеки розгорнуто книжкову виставку «Українець, що став Генієм. Геній, що став Українцем» до 165-річчя від дня народження Івана Франка. 

Історія цієї великої людини розпочалася у бойківському селі Нагуєвичах 27 серпня 1856 року і вона мала б завершитися у Львові 28 травня 1916 року, але не завершується по сьогодні. Адже це історія успіху, історія «вічного революціонера», історія людини, яка стала собою перед усім завдяки власним зусиллям. Він першим серед українських письменників спромігся заробити на хліб власним пером, очолив першу українську політичну партію.

Іван Франко — особистість із широким колом зацікавлень та винятковою працелюбністю, діапазон його творчості охоплював науку й публіцистику, художню творчість та філософію, а ще спостережень за природою рідного краю, адже він був затятим грибником та рибалкою.

У 1915 році Іван Франко  був номінований на здобуття Нобелівської премії з літератури, проте отримати не зміг через передчасну смерть.

Найважливішим у творчому та життєвому шляху Івана Франка є те, що він усвідомив себе українцем ще тоді, коли України не було, він її вимріяв і вистраждав.

На книжковій виставці широко представлена література як про Івана Франка, так і його багата літературна спадщина із фонду Тернопільської ОУНБ.

Серед них унікальне 20-ти томне діаспорне видання творів Івана Франка (Нью-Йорк, 1956); довідкове видання «Франко від А до Я» (Львів, 2016); окремі твори Івана Франка із серії «Світовид» від тернопільського видавництва «Навчальна книга – Богдан» та багато інших.

Окремо хочеться зупинитися на літературознавчих виданнях. Це зокрема, спогади сина письменника Петра Франка «Іван Франко» (Львів, 2013);  праці відомого літературознавця Тамари Гундорової «Невідомий Іван Франко: Грані Ізмарагду» (Київ, 2016) та книжка « Франко не Каменяр. Франко і Каменяр» ( Київ, 2006); біографічне дослідження Романа Горака «Бажав я для скованих волі…» (Львів, 2015); монографічне дослідження Теодозія Присяжного «Нетрадиційний погляд на життя і творчість Каменяра» (Тернопіль, 2006), — розповідають у бібліотеці.

Функціонуватиме виставка до 6 вересня.