Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

14.09.2021

«Він просто любив людей»: Тернопільська ОУНБ запрошує переглянути віртуальну виставку

14 вересня 2021 року виповнюється 90 років від дня народження Івана Михайловича Гермаківського — талановитого журналіста, письменника, фольклориста, громадського діяча, автора відомої серії романів на національно-визвольну тематику «Хрест над колискою», «Шипуни». У відділі краєзнавчої літератури та бібліографії Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки підготували віртуальну виставку творів письменника «Він просто любив людей».

Іван Гермаківський народився 14 вересня 1931 року в селянській родині села Кізя-Кудринецька Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. Після закінчення філологічного факультету Чернівецького університету (1954) викладав українську мову і літературу а також — німецьку мову в Мельнице-Подільській середній школі на Тернопіллі. Згодом працював редактором районної газети, власкором, заступником і головним редактором обласного часопису «Вільне життя» (1962—1971, 1977—1982), власним кореспондентом у західних областях України гезети «Сельская жизнь» (1983—1991), провідним науковим редактором обласної «Книги Пам’яті» (1991—1995).

Зі студентських років захопився народною творчістю, сільськими звичаями і обрядами. Зібрав і опрацював понад тисячу народних пісень, прислів’їв і приповідок, частину з яких опублікував у журналі «Народна творчість та етнографія» і «Жовтень» (нині «Дзвін»). Автор численних публікацій у періодиці, збірок нарисів та романів.

Іван Гермаківський — член Національної спілки журналістів (1959) та письменників України (1997). Лауреат літературно-мистецької премії ім. Уласа Самчука (1999), Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. Братів Богдана та Левка Лепких (2002, за серію романів на національно-визвольну тематику).

Помер 2 березня 2006 року у Тернополі. Похований на Мельнице-Подільському кладовищі, — розповідають у бібліотеці.

Переглянути виставку можна за посиланням.