Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

06.10.2021

У Тернопільській обласній раді презентували книги-дослідження про Голодомор

Тернопільська обласна рада організувала «круглий стіл» з приводу відзначення 100-річчя з часу Голодомору 1921-1922-их років, 75-их роковин масового Голодомору 19461947-их років, Голодомору-геноциду 19321933 років. З цієї нагоди до Тернополя завітав Іван Петренко — заступник директора Інституту дослідження Голодомору національного Музею Голодомору-геноциду, який презентував добірку книг-досліджень, що стосуються цього страшного злочину більшовизму на території України. У рамках освітньо-патріотичного проекту «Боротьба за свідомість» ці книги передадуть у бібліотеки нашого краю.

У роботі  «круглого стілу» взяли участь представники комунальних і державних установ, Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти, Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя,  Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, Центральної міської бібліотеки для дорослих, Комунальної установи Тернопільської обласної ради «Центр аналітично-методичного та матеріально-технічного забезпечення розвитку освітніх закладів області», представники виконавчого апарату обласної ради, управління майном, усі, кому не байдужа тема Голодомору.

Звернувся до присутніх голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко.

«Українці — чи не єдина нація у світі, яка зазнала такого страшного експерименту — штучного голоду, який проводила над нашою нацією радянська більшовитська система. На жаль, і досі замовники й виконавці цього тяжкого злочину належно не покарані. Це було вимогою «Свободи» у стінах парламенту. Але нам удалося засудити комунізм, заборонити цю людиноненависницьку ідеологію та розпочати боротьбу з їх символами і пам’ятниками, — сказав Михайло Йосифович. — Мене вчила моя прабабця: якщо хліб упав на землю, його потрібно підняти й поцілувати… Настільки він мав велике значення для всіх українців як символ життя, як вдячність Богові за добрий нинішній день. Ми маємо пам’ятати ці події, щоб вони не повторилися знову, щоб їх не переживали наші діти. Ми маємо добре вивчити уроки нашої історії, не пробачити цих злочинів. Адже той, хто не пам’ятає своєї історії, приречений пережити її заново! Тільки тоді, коли ми знатимемо правдиву історію нашої держави, навчатимемо дітей на прикладах українських героїв, не прислухаючись до вказівок закордону щодо того, який з них «правильний», ми матимемо сильну державу й вмотивований народ до її захисту».

Володимир Мисик — депутат Тернопільської обласної ради,  заступник керівника виконавчого апарату — начальник управління комунікацій та функціонального забезпечення діяльності Тернопільської обласної ради  наголосив на важливості проведення такого заходу:  «Видання, які сьогодні презентує Іван Петренко висвітлюють проблематику Голодомору, а тут зібралася та аудиторія, яка вивчає історію, яка викладає історію, яка займається національно-патріотичним вихованням. Ми передамо ці книги у бібліотеки, аби вони були доступні широкому загалу та їх могли прочитати усі охочі».

У свою чергу, Іван Петренко сказав, що тема Голодомору є найтрагічнішою в історії української нації, бо  в Україні немає жодної сім’ї, яку б не зачепило це лихо.

«Ця тема об’єднує всіх українців, адже ми змушені пам’ятати ті страшні злочини та звірства, і усвідомлювати наслідки, які маємо після панування комуністичного тоталітарного режиму на території України у першій половині ХХ століття», — наголосив заступник директора Інституту дослідження Голодомору національного Музею Голодомору-геноциду.

Присутнім продемонстрували відеоролик, який яскраво зображає весь трагізм і жах тих подій, страшну суть нелюдського злочину. Жоден з учасників заходу не залишився байдужим.

На завершення п'ять книгозбірень нашої області отримали підбірки книг про Голодомор, серед них: Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека, бібліотеки Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, Центральна міська бібліотека для дорослих (м.Тернопіль), а також — Тернопільський обласний комунальний інститут післядипломної педагогічної освіти.