Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

18.10.2021

Фонди Тернопільського обласного краєзнавчого музею поповнилися цікавими рукописними матеріалами 

Музей отримав рукописну збірку Стефанії Садовської «До історії Тернополя, 16851939 рр.», написану на початку 50-х років ХХ ст.
 
Стефанія Садовська — одна з найпомітніших постатей у краєзнавстві та музейництві Тернопілля, яка залишила в спадок унікальні матеріали з історії рідного краю.
 
«З 1940 по 1965 роки Стефанія Садовська працювала науковим співробітником Тернопільського обласного історико-краєзнавчого музею, який тоді було створено на базі двох приватних музеїв — польського й українського. У часи окупації вона врятувала музейні колекції від розграбування, за що в 1948 році отримала орден «Знак Пошани», — розповідають у музеї. — Робота по історії Тернополя — це не тільки хроніка найважливіших подій, це, найперше, роздуми і опис міста на тлі європейських подій і в контексті них. Опиралася Стефанія Садовська у своїй праці на писемні джерела, древні латинські хроніки, матеріали польські, австрійські, німецькі, документи тернопільського магістрату. На основі них вона уклала хроніку Тернополя з часів його заснування і продовжила її щоденником власних спостережень за подіями, який вела з перервами в 1914—1939 рр. «Історію Тернополя» вона ілюструвала власними графічними рисунками олівцем (типи тернопільських міщан) та кольоровими краєвидами околиць міста, виконаних гуашшю».
 
Рукописи зшиті у двох великих саморобних книгах:
 
- частина перша охоплює період з 1685 по 1914 роки;
- частина друга — у вигляді щоденника, який охоплює період з 1914 по 1939 роки.
 
«Відомості у рукописах є дійсно унікальними і будуть важливим внеском у вивчення історії Тернополя», — додають І.М. Ленчук, головний зберігач фондів ТОКМ та Г.І. Завіша, завідувачка сектора відділу фондів ТОКМ.