Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

18.10.2021

Мандруємо Тернопіллям: Палац графа Бадені

Палац на початку ХІХ ст. звели тодішні власники Коропця — родина Мисловських.

У часи І світової війни палац сильно пошкодили та пограбували. Саме тоді з усіх стін зняли портрети, вирвали вікна й двері. У міжвоєнний період родина Бадені відновила палац майже в його первісному стані. Тільки портрети годі було знайти.

За Станіслава Бадені парк розширили до 200 гектарів. Автор паркової реконструкції — інспектор міських парків, творець Стрийського парку в Львові, Арнольд Рьорінг. У парку розбили великі галявини з різними групами дерев. Тут росли тюльпанові дерева, дуби, срібні тополі. Через річки Коропчик і Млинівку, що протікали парком, були перекинуті білі місточки. Недалеко розпочинався горіховий гай. Архітектура палацового комплексу спроектована в стилі віденського ренесансу.

Про багатства Станіслава Бадені й досі ходять легенди. Кажуть, він хотів у новому палаці викласти підлогу злотими. Але така його примха залишилась нереалізованою, адже на монетах було зображено державну символіку. Хтось запропонував покласти монети на ребро і здійснити задум господаря, але, за переказами, такої кількості монет Бадені не мав. Останнім власником палацу став його молодший син Стефан. Коли 1939-го року в Коропець прийшла радянська влада, він з родиною емігрував до Будапешта.

Джерело: Тернопільська обласна бібліотека для молоді