Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

10.11.2021

Депутати Тернопільської обласної ради прийняли звернення щодо створення у місті Києві Українського національного пантеону Героїв

Враховуючи пропозицію Михайла Головка, відповідно до частини другої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Тернопільська обласна рада ухвалила проект рішення «Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Президента України Зеленського В.О., Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо створення у місті Києві Українського національного пантеону Героїв».

Подаємо повний текст звернення:

Українці багато століть ведуть боротьбу за незалежну Соборну державу. Мільйони кращих синів і дочок української нації окропили цей шлях власною кров’ю, поклали свої життя на вівтар перемоги за право українців на волю і незалежність. І, зважаючи на новітню російсько-українську війну, ніхто не знає скільки ще українців покладе свої голови, захищаючи волю України від зазіхань імперської Росії. Ця боротьба буде тривати до тих пір, поки не буде здобуто повну перемогу над ворогом.

Упродовж всієї історії нації кожне покоління українців вносило свій вклад у боротьбу за свободу рідної землі. Українська нація довела, що вона здатна сама вирішувати свою долю, обирати шлях державного розвитку. Починаючи від повстання під проводом Михайла Глинського у 1508 році, з якого постала Запорізька Січ, визвольної війни під керівництвом Богдана Хмельницького, за участю інших знакових осіб українського козацтва, Коліївщини 1768–1770 років, багато інших героїчних сторінок визвольних змагань українського народу стали фундаментом надзвичайного піднесення боротьби за Українську державу у XX столітті.

Минуле століття стало свідком проголошення УНР і ЗУНР, а також їх єднання в єдину Українську державу. Полковник армії УНР Євген Коновалець утворив Організацію Українських Націоналістів, а його справу продовжив видатний Провідник ОУН Степан Бандера, незламність, стійкість і відданість справі утвердження Української самостійної Соборної держави якого надихали на подвиги вояків Української Повстанської Армії.

Героїчна боротьба української нації увінчалася у 1991 році Великою Національною Перемогою — проголошенням незалежної суверенної Української держави. Зараз увесь світ є свідком творення нової української історії, боротьба за незалежність триває. І, як ніколи, українцям потрібна опора, міцний фундамент для досягнення повної перемоги. Однією з складових цього фундаменту має стати Український національний пантеон Героїів. Нація має вшановувати усіх українців, хто боровся за Україну. Український національний пантеон Героїв потрібен живим як свідчення незламності духу нації, має служити формуванню національної ідентичності, патріотизму та поваги до славного історичного минулого українського народу.

Меморіальний комплекс Український національний пантеон Героїв має стати місцем єднання живих, де кожен українець відчуватиме себе представником великого народу, гордим за його героїчне минуле, а також усвідомлюватиме себе також причетним до творення його сучасної історії. Це сакральне місце, яке має стати символом об’єднання нації, утвердження ідей Української Соборної держави.

З метою увічнення пам’яті про українців, які віддали своє життя за свободу, незалежність і територіальну цілісність України у протистоянні російській агресії, українських борців за незалежність у XX столітті, збереження національної пам’яті для наступних поколінь про мужність і патріотизм захисників Української держави ми, депутати Тернопільської обласної ради, звертаємося до Президента України Зеленського В.О., Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України:

- невідкладно розпочати практичне втілення в життя проекту спорудження у місті Києві Українського національного пантеону Героїв;
- забезпечити перепоховання у новоствореному меморіальному комплексі видатних українських діячів — Пилипа Орлика, Богдана Хмельницького, Симона Петлюри, Євгена Коновальця, Степана Бандери, Андрія Мельника та інших.