Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

24.06.2022

У Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини діє тематична виставка

До 100-річчя від дня народження Ярослава Скасківа (псевдо «Моряк», «Мороз») у Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини організовано тематичну експозицію, яка діятиме впродовж тижня.
 
24 червня 1922 р. народився визначний діяч ОУН, провідник Юнацтва ОУН м. Львова (1941), обласний провідник Юнацтва ОУН Львівщини (І пол. 1942), крайовий провідник Юнацтва ОУН Західних українських земель (ІІ пол. 1942–06.1944), обласний провідник ОУН Львівщини (ІІ пол. 06 – 19.07.1944) — Скасків Ярослав Григорович (псевдо «Моряк», «Мороз»).
 
Народився Ярослав в с. Божиків Бережанського повіту (нині Саранчуківська територіальна громада, Тернопільський район, Тернопільська область) в родині учасника національно-визвольних змагань, громадського діяча Григорія Скасківа. Навчався в Бережанській гімназії, став головою учнівського комітету. Разом з Ярославом Скасковим у гімназії навчалось багато майбутніх діячів національно-визвольного руху: Осип Дяків, Іванна Баб'як, Степан Голяш, Іван Товпаш, Дума Петро та інші. В 1937 році Ярослав Скасків стає членом Юнацтва ОУН, а в 1940 році Осип Дяків передає йому керівництво гімназійним Юнацтвом.
 
В 1940 році Ярослав з відзнакою закінчує Бережанську гімназію. Одночасно з ним на відмінно закінчили навчання ще чотири учні: Осип Дяків, Мирослав Кушнір, Іван Швак та Мирослав Войтович. Варто зауважити, що всі, на той час або пізніше, належали до ОУН.
 
Впродовж 1940–1944 рр. навчався на хіміко-технологічному факультеті Львівського політехнічного інституту (нині національний університет «Львівська політехніка»).
 
У 1941 р. Ярослав Скасків-«Моряк» очолював юнацьку мережу ОУН в місті Львів, від початку 1942 р. — провідник Юнацтва ОУН Львівської області; від 2-ї пол. того ж року — крайовий провідник Юнацтва ОУН ЗУЗ і член крайового проводу ОУН ЗУЗ (1943–1944). Від червня 1944 р. — обласний провідник ОУН Львівщини.
 
Ярослав Скасків-«Моряк» був організатором та керівником військових вишколів. У березні 1944 р. у с. Лози Підгаєцького повіту (тепер Саранчуківська територіальна громада Тернопільського р-ну, Тернопільської обл.) він організував триденний ідеологічно-політичний курс для керівників низових ланок, а викладав там також О. Дяків-«Юріїв». Про це свідчила одна із учасниць, повітова вишкільниця Юнацтва ОУН Підгаєччини Галина Скасків (сестра «Моряка»): «На ідейно-політичних курсах в селі Лози нам були прочитані лекції «Моряком» і «Віктором Юр’ївим» з історії України, про структуру Організації Українських Націоналістів, про матеріальну частину зброї і поводження з нею».
 
Загинув Ярослав Скасків під час німецької облави 19 липня 1944 у селі Старі Стрілища Львівського району Львівської області разом з Гуляком Юліаном («Токарем») — керівником організаційної референтури Крайового Проводу ОУН Західних Українських Земель (1941–1944).
 
Згідно з Наказом Головного військового штабу УПА ч. 1/45 від 25.04.1945 р. керівник Львівського обласного проводу ОУН Ярослав Скасків-«Моряк» відзначений Срібним хрестом заслуги УПА.
 
Пам’ятаємо, не забуваємо, тому перемагаємо! — розповідають у музеї.