Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

16.11.2022

Патріотична листівка як відгомін війни

 
Недавно фондова збірка Тернопільського обласного краєзнавчого музею поповнилася патріотичними листівками, які сюжетно висвітлюють актуальні для українського сьогодення теми, а саме героїзм та велич нашої нації.
 
На одній із листівок написана усім нам добре знайома фраза: «ДОБРОГО ВЕЧОРА! МИ З УКРАЇНИ». Це гасло стало надзвичайно популярним після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року, а ще цей вислів можна вважати неофіційним військовим привітанням.
 
Не менш актуальним є заклик, що надрукований на іншій листівці: «ДО МРІЇ ТА ПЕРЕМОГИ!». Йдеться про найпотужніший транспортний літак АН-225 «Мрія», який був знищений після ворожого авіанальоту. Нам важко усвідомлювати втрату нашого національного інженерного дива, та все ж прийде час і ми неодмінно відбудуємо нашу «Мрію».
 
Серед даної колекції листівок є одна надзвичайно зворушлива, під назвою: «СВОЇХ НЕ ЗАЛИШАЄМО!» Вона присвячена турботі військовослужбовців ЗСУ про беззахисних тварин. З перших днів війни ми неодноразово переглядали по телемарафону «Єдині новини» зворушливі і дуже чуттєві відео дружби домашніх тварин і вояків.
 
Та все ж найбільшим улюбленцем українців є пес-піротехнік Патрон. Цей песик породи джек-рассел-тер’єр відомий на весь світ, адже він робить добру справу – допомагає знаходити вибухонебезпечні предмети. І, можливо, що завдяки такій всенародній любові, дизайнер даних листівок включив його у сюжетну композицію.
 
Так, війна змінила життя всіх, але, на превеликий жаль, найбільше вона торкнулася найменших із нас – дітей. Багато з них уже впізнають той страшний звук сирен, вміють швидко бігти в бомбосховище. Але потрібно зазначити, що багато маленьких українців волонтерять: дехто плете браслети-обереги, інші готують прохолодні напої і продають перехожим, а зароблені гроші передають для потреб ЗСУ. І цілком справедливим є те, що розробники листівок одну з них присвятили темі дитинства. На поштівці зображені діти у вишиваних сорочках, що сидять поруч і погляд їх зосереджений лише у майбутнє вільної України. Головне гасло цієї листівки: «НАША СИЛА В ЄДНОСТІ». І нехай ці слова будуть дороговказом для усіх нас.
 
Особливий викликає інтерес зображення молодої дівчини з віночком на голові, яка уособлює кращі риси українського народу. Вона з великою ніжністю і глибоким сумом обняла розмальовану в національні кольори карту України. Тим самим зроблено акцент на важливості для кожного свідомого українця збереження цілісності нашої держави.
 
Отож, є сподівання, що через багато років ці патріотичні листівки наші нащадки використовуватимуть у музейній роботі, а заодно будуть пам’ятати, як горда і сильна нація мужньо боролася за своє мирне майбутнє.
 
 
 
Оксана Зборівська,
старша наукова співробітниця відділу стародавньої історії ТОКМ.