Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

23.11.2022

Відійшов у вічність Герой України Юрій Шухевич

 
У ніч на 22 листопада 2022 року, на 89 році життя відійшов у вічність Герой України, український політичний і громадський діяч, народний депутат України VIII скликання, член Української Гельсінської Групи, дисидент, багаторічний політв’язень радянських часів, син командира УПА Романа Шухевича – Юрій Шухевич. Про це розповіли у Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини.
 
Останні хвилини життя Юрій Шухевич провів у Німеччині в лікарні у Мюнхені, де він перебував на лікуванні.
 
Юрій-Богдан Романович Шухевич народився 28 березня 1933 року в селі Оглядів на Львівщині у родині Романа та Олександри Шухевичів. У 1944 році, в 11-річному віці, з приходом Червоної армії на західноукраїнські землі Юрій Шухевич заарештований і разом із матір’ю засланий у Сибір. Його батько в цей час був головнокомандувачем Української повстанської армії та головою секретаріату Української головної визвольної ради. У 1946 році Юрія розлучили з матір'ю та помістили в дитбудинок для дітей «ворогів народу» на Донбасі. Він двічі тікав і добирався додому, де його знову затримували.
 
1948 року над 15-річним Юрієм розпочався судовий процес та зі настанням 16-річчя Юрія Шухевича, засудженого радянським режимом (на підставі рішення спеціальної наради ОСО МВС СРСР в москві) ув’язнено на 10 років у радянській тюрмі у Владимирі винятково за політичну діяльність його батька Романа Шухевича.
 
Протягом 1948–1956, 1956–1968, 1972–1988 рр. він був політичним вʼязнем, провівши у в’язницях і таборах СРСР сумарно 28 років. У тюрмі в Шухевича відкрилася виразка шлунка. Час від часу його відвідують працівники КГБ з пропозиціями співпраці і каяття, але він відмовляється.
 
1981 року Юрій осліп: мав катаракту обох очей і відшарування сітківки. Операція, зроблена 7 січня 1982 р. в Ленінградській лікарні для в’язнів була невдалою. У 1988 році (55 років) закінчився термін його заслання у Сибір. У жовтні 1989 р. Шухевич повернувся у Львів. 1991 року реабілітований.
 
Після проголошення Незалежності України у 1991 році Юрій Шухевич на запрошення світових правозахисних організацій та української діаспори відвідав країни Західної Європи, США, Канаду.
 
Юрій Шухевич був серед засновників Української національної асамблеї (у 1991–1994 рр. – голова Української міжпартійної асамблеї, попередниці УНА) та головним командиром Української національної самооборони (УНСО), але вийшов з цих організацій, вважаючи, що їхнє керівництво не дотримується чистоти національної ідеї.
 
У 2005 році знову був обраний головою політичної партії УНА та головним командиром УНСО, залишався на цій посаді до 2014 року.
 
19 серпня 2006 року Указом Президента України Віктора Ющенка 73-річному Юрію Шухевичу надано звання – Герой України.
 
З жовтня 2014 р. – народний депутат Верховної Ради України VIII скликання. Входив до тимчасової президії, яка відкрила перше засідання постмайданівського парламенту. Ініціатор і автор «Закону про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», згідно з яким вояки УПА тепер мають статус борців за Незалежність України у ХХ столітті.
 
Вічна та світла пам'ять Герою України.