Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

06.12.2022

Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує на виставку

З нагоди 31-ї річниці Збройних сил України в експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею розгорнута виставка, присвячена цій знаменній даті.

В основі виставки – оригінальні речі, передані нашим земляком, учасником бойових дій російсько-української війни, доктором політичних наук, професором, викладачем Західноукраїнського національного університету Миколою Лазаровичем. Він двічі побував на фронті, у 2015-2016 роках як командир взводу 14-ї Окремої механізованої бригади ЗСУ, вдруге – у 2022 році як доброволець частини спецпризначення. Весною цього року, перебуваючи в зоні активних бойових дій у Харківській та Донецькій областях отримав кілька мінно-вибухових поранень, після яких змушений був покинути військову службу і повернувся до викладацької діяльності.


Серед речей, переданих паном Миколою, заслуговують уваги елементи однострою та спорядження: камуфляжна куртка-вітрівка зразка 2015 року з нашивками-патчами 14-ї ОМБр та ЗСУ, розвантажувальний жилет для автоматних магазинів та гранат, тактичні протиосколкові окуляри-маска, військова шапка-балаклава, похідний столовий набір та інші предмети військового призначення.

Також на виставці представлений комплект однострою Збройних сил України учасника Антитерористичної операції на Донбасі, голови Тернопільської районної ради Віктора Козорога. З 2015 року він воював у складі добровольчого підрозділу «Карпатська Січ». В серпні 2016 року отримав звання молодшого лейтенанта та був призначений на посаду командира взводу контрбатарейної боротьби батареї управління та артилерійської розвідки бригадної артилерійської групи 93 Окремої механізованої бригади. У 2018 році звільнений у запас. Найбільш цікавим елементом його однострою є кітель з оригінальними нашивками-патчами та бойовими нагородами.


Окрім цього, на виставці експонуються книги та часописи, присвячені сучасному українському війську, література, яка висвітлює бойові дії російсько-української війни. Особливу увагу привертають такі видання: книга Євгенії Подобної «Дівчата зрізають коси», присвячена жінкам-учасницям бойових дій, які воювали в добровольчих підрозділах, частинах ЗСУ, медикам; дослідження британського та канадського політолога українського походження Тараса Кузьо «Війна путіна проти України»; видання нашої землячки Неоніли Крем’янчанки «Гроно калини на долоні», в якому розповідається про уродженців нашого краю, що загинули захищаючи українську землю від московського агресора.


Володимир Пукач,

завідувач відділу новітньої історії ТОКМ