Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

23.02.2023

Невтомлені. Нескорені. Об'єднані

 
У Тернопільському обласному художньому музеї відкрилася виставка до річниці супротиву українського народу повномасштабній російській агресії.
 
Війна є одним із станів існування суспільства. Війни тривають довго, суспільства перебувають у стані війни десятиліттями, а деколи століттями. Так і російсько-українська війна розпочалась не 24 лютого 2002 р, а 9 років тому. Але фактично вона триває вже понад 300 років, відтоді росія намагається знищити українську ідентичність.
 
Але війна не скасовує мистецькі процеси. Руки опускати не можна, митці творять: малюють, ліплять, різьблять, плетуть. Відтворюють події, свої переживання на полотнах. Але для чого це все? Основна наша задача зробити так, щоб українці не забули всього, що нам заподіяла росія. Закарбувати це в нашій пам’яті й пам’яті нащадків.
 
Війна знаходить відгуки не лише в творчості художників, поетів, а також і музикантів. Привітати присутніх із відкриттям виставки прийшли студенти музичного коледжу імені Соломії Крушельницької : Анастасія Гайдемська, Софія Рудакевич, Олеся Гаврилюк, Петро Турчин та Єлизавета Олійник. Вони виконали пісню «Мить» із репертуару гурту Океан Ельзи та пісню на слова тернопільської поетеси Наталії Кушнір, музика студента коледжу Віталія Маркевича «Ви мене не забудьте» та читали поетичні твори.
 
Ідея створити цей проєкт виникла на початку цього року. Адже є тернополяни, які не розуміють, що йде війна, є люди, які це розуміють, але їм байдуже і вони втомились. Можливо через те, що Тернопіль далеко від лінії фронту. Тому ми запросили митців, яким не байдуже, які не втомились, які цю війну пропускають через себе. Від цього і назва — «Невтомлені. Нескорені. Об’єднані».
 
Дуже приємно, що на участь у виставці зголосилися 33 автори, хоча на початку планувалося 20. Мистці, дізнавшись про наш проєкт із анонсів на сайті, сторінках у соцмережах, активно долучилися. Ми вдячні їм за це. Більшість авторів — молоді художники. Поряд із ними свої твори представляють мистці з досвідом, знані у нашому краї: В. Якубовський, В.Чорнобай, М. Пазізін, В.Лупійчук, В. Боркута, В.Шерстій, Д. Пилипʼяк.
 
Збірні виставки цікаві тим, що кожен глядач знайде щось близьке для себе.
 
Всього на огляд виставлено 70 творів: абстрактні роботи, філософські твори, іконопис, реалістичні портрети воїнів ЗСУ, а також — Степана Бандери, Василя Сліпака. Серед технік — живопис, графіка, різьба, деревопластика, бісероплетіння, ліплення.
 
На виставці є твори учасників бойових дій. Серед них — Віталій Піщев, який зараз воює на передовій, Микола Мамчур, Володимир Шерстій.
 
Серед учасників виставки є волонтери, які докладають багато зусиль, наближаючи Перемогу. Це — Неля Чухрай, Оксана Бурда, Рустам Давлєтов, Назар Туваков, Арсен Гринюка, Крістіна Андоліні, Любов та Володимир Поворозник і багато інших.
 
В процесі підготовки виставки деякі автори висловили бажання реалізувати свої твори і частину коштів направити на потреби ЗСУ. Ми всіляко підтримуємо цю ініціативу.
 
Виставка буде діяти до 15 березня 2023 року.
 
Слава Україні! Разом до перемоги!
Куратор проекту,
головний зберігач фондів ТОХМ Наталя Піщев.
 
Фото — Наталя Огінська.