Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

06.03.2023

У Тернопільській ОУНБ діє виставка-календар «Ювіляри місяця — наші сучасники»

У відділі краєзнавчої літератури та бібліографії Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки розгорнуто постійно діючу книжкову виставку-календар «Ювіляри місяця — наші сучасники», де представлено творчість наших краян, народжених у березні.

3 березня — 75 років від дня народження журналістки, публіцистки, літераторки Галини Дмитрівни Садовської.

Народилася Галина Садовська у селі Немирівці на Хмельниччині. Виросла і проживає на Тернопіллі. Закінчила Київський державний університет ім. Т. Шевченка (нині — національний). П’ять років працювала у збаразькій районній газеті «Колгоспне життя» (1968—1973): літпрацівник, завідувач відділу, заступник редактора. Від 1973 року і донині — у редакції обласної газети «Вільне життя» плюс»: власкор, завідувачка відділу, оглядач, заступниця редактора.

Заслужена журналістка України. Членкиня правління міської організації «Просвіта». Нагороджена орденами княгині Ольги II і III ступенів, св. Великомучениці Варвари, св. Юрія Переможця. Лавреатка Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. Братів Лепких.

Авторка та співавторка книжок «Про себе, про друзів, про час», «З піснею на устах» (обидві — 1999), «А було це так…» (2001), «Два пера — одна любов» (2007), «Тернопільські зустрічі» (2008), «Краяни» (2009), «Де твій берег, Україно» (2021, кн.1, 2); регіонального збірника «Тернопілля». Редактор-упорядник видань Ю. Красевича «Свічка в грудях: статті в пресі. Відгуки. Листування» (1997) та «Від ОУН, УПА до святого престолу: документальна повість. Публіцистика. Листування» (2001), «Казимир Сікорський: сценограф, скульптор, живописець (2010). Авторка публікацій на суспільно-політичні, культурні, духовні теми, інтерв’ю з політиками, діячами культури, представниками української діаспори.

21 березня — 75 років від дня народження науковця, письменника, громадського діяча Олега Михайловича Германа.

Народився Олег Герман в селі Чернихів на Тернопільщині. Закінчив конструкторський факультет Львівського політехнічного інституту (нині — національний університет «Львівська політехніка») та факультет художнього конструювання Львівського інституту прикладного і декоративного мистецтва (нині — національна академія мистецтв). Кандидат історичних наук, професор кафедри українознавства та філософії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя. Член Національної спілки письменників України. Національної ліги українських композиторів. Громадський діяч. Заслужений діяч мистецтв України.

Автор 23 поетичних збірок та прозових книжок, 3 наукових монографій із питань культурології, історії України та філософії, численних наукових статей та публіцистичних нарисів у вітчизняних та зарубіжних часописах, засобах масової інформації. Автор сценаріїв та режисер масових мистецьких дійств і сценічних композицій, а також трьох телевізійних фільмів, актор і ведучий багатьох телевізійних та радіопрограм

Лавреат літературної премії ім. В. Вихруща (2002) та Всеукраїнських літературно-мистецьких премій ім. І. Блажкевич (2011) та ім. Братів Лепких (2015).

26 березня — 65 років від дня народження журналіста, літератора, перекладача Ігоря Андрійовича Фарини.

Народився Ігор Фарина в селі Загір’я Залозецької селищної територіальної громади Тернопільського району. Закінчив факультет журналістики Львівського державного (нині — національний) університету імені Івана Франка.

Працював у редакціях зборівської, лановецької та шумської районних газет. Від 1991 року — власний кореспондент тернопільської обласної газети «Свобода».

Член Національних спілок письменників, журналістів, краєзнавців України. Лавреат Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. Братів Лепких.

Ігор Фарина публікує повісті, етюди, радіоп’єси, вірші, поеми, пародії. Також пише статті, есе, рецензії. Відомий своїми перекладами з польської, чеської, білоруської, російської та французької мов.

Автор збірок поезій «Думаю про журавля» (1998), «Пісня пісень» (2003, переспіви з біблійних текстів), «Осінні жорна» (2004), повісті-есе «Пекуча чужина» (2005) та повісті «Чорне сонце», вибраних рецензій «Візії» (2019), «Крутоплин» (2021). За книжку вибраних рецензій «Наближення» Ігор Фарина нагороджений медаллю Івана Мазепи (2021).

Усіх бажаючих запрошуємо у відділ краєзнавчої літератури та бібліографії Тернопільської ОУНБ для перегляду книжкової виставки-календаря та ближчого ознайомлення із творчим доробком наших ювілярів.